Yoga-oefening: Om zingen

Waarom het stiekem best wel chill is om een Om te zingen

“Keelgat open en zingen maar die Om. No shame, iedereen heeft toch zijn ogen dicht!”

Hi yogi’s! Laatst zat ik te lunchen op mijn werk en toen kwam het onderwerp yogales ter sprake. Vinyasa is de chillste les, in de kleedkamers is het altijd zo rustig dat het lijkt alsof de les al is begonnen en vooraan zitten is voor de echte yogi’s, zo’n beetje de conclusie van het gesprek.

Niks geks. Totdat toch nog even de Om ter discussie kwam. Die trouwens ook zo weer van tafel was, want iedereen was het er meteen over eens: een Om zingen, dacht het niet, véél te ongemakkelijk.

Wel iets geks. Of misschien is gek niet het juiste woord, want ik kan me best voorstellen dat je het idee hebt dat iedereen op je let, je bang bent om vals te zingen of misschien zelfs wel in de lach schiet. We produceren nou eenmaal niet elke dag een synchroon aa-uu-mm-geluid in een groepje.

Waarom je wél een Om wil zingen tijdens de yoga

Toch is het de moeite waard om een keertje uit je comfortzone te kruipen (is dat niet altijd zo) en je keelgat open te zetten. Want de Om is zo’n yoga-oefening die meer voordelen heeft dan je denkt. Ik word er zelf altijd extreem rustig van. Benieuwd naar de andere positieve invloeden? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet!

#1 Je wordt er rustig van

Stel je eens voor dat je wél een Om meezingt in de yogales. Je ogen zijn dicht en je ademt diep in. De seconden die daarop volgen klinkt vooral je eigen om-geluid in je oren, verder zie, hoor of merk je niets. Zo ontsnap je even weg uit je drukke hoofd en zet je al die rondslingerende gedachten aan de kant.

Zo werkt het echt. Verschillende studies tonen aan dat het zingen van een Om adrenaline vermindert en je brein rustig maakt. En dat is weer goed tegen stress. Ongemakkelijke yoga-oefening? Toch maar eens proberen dan!

#2 Focus, focus, focus

Wie weleens mediteert, kan zich vast indenken dat een Om zingen de concentratie verhoogt. Als je eraan begint, breng je al je aandacht naar het geluid dat je produceert. Vooral als je meerdere keren achter elkaar zingt, ben je helemaal gefocust op dat Sanskritwoord. Oftewel, je bent in het hier en nu en even niet bezig met al die andere dingen die je nog moet doen of al hebt gedaan.

#3 Even geen plek voor negatieve gedachten

Omdat je zo bezig bent met het zingen van die Om, krijgen andere (negatieve) gedachten minder ruimte om je hoofd binnen te glippen. En heb je dus minder tijd om te piekeren. Heerlijk!

#4 Een Om zingen kan ALTIJD en OVERAL

De Om is zo’n yoga-oefening die zeker niet moeilijk is. Het kan zelfs op reis! Je hebt alleen een rustig plekje nodig en jezelf. Dat eerste kan natuurlijk een uitdaging zijn in een drukke stad, maar er is altijd wel een stille spot bij het water of in het park. En nu ik erover nadenk kan dat laatste ook een obstakel zijn, want je moet wel durven zingen. Maar nogmaals: er is altijd wel ergens een rustige plek te vinden. Heb je meteen een leuke missie.

#5 Je rug mag ook meegenieten

Een Om kent eigenlijk drie klanken: aa, uu, mm. Doordat de trillingen bij het zingen van de aa worden gegenereerd in de buik, hebben ze ook een positieve invloed op je rug. Uit verschillende onderzoeken is zelfs gebleken dat de a-vibratie een ondersteunende werking heeft op de ruggengraat. Lekker (blijven) zingen dus!

#6 Slaap lekker!

Dit is by far mijn favoriete voordeel: lekker slapen. Voor een groot deel worden onze onrustige nachten veroorzaakt door stress, een te druk leven en onregelmatig ritme. Omdat het zingen van een Om je hoofd rustig maakt, begint je nacht onbezorgder en slaap je bovendien beter door. Klinkt dat niet als muziek in je oren?

#7 Het schijnt depressie tegen te gaan…

Tja, dit soort dingen vind ik altijd lastig. Blijkbaar tonen verschillende onderzoeken aan dat het zingen van een Om effectief kan zijn in de behandeling van depressies. Ja, het maakt je hoofd rustig. En ja, daardoor vermindert het piekergedachten en stress. Maar of het echt kan helpen in een depressie? Dat is een kwestie van ervaren denk ik.

Toch maar een keer proberen?

Toch aardig wat voordelen op een rij van die yoga-oefening die een groot deel van ons oh zo ongemakkelijk vindt. Proberen? Of toch nog net iets te onwennig? Ik denk dat je in gedachten moet houden dat er is geen goed of fout is bij het zingen van Om. Bij iedereen klinkt het simpelweg anders. En joh, dan zingt je vals. Wat maakt het uit? Iedereen in de yogaklas heeft toch zijn ogen dicht.

Mijn favoriete momenten zijn in ieder geval net voor het slapen gaan of vlak voor iets waarvoor ik zenuwachtig ben (grote aanrader). En nu ben ik even heel benieuwd of jij na het lezen van mijn artikel je er ook aan gaat wagen. Laat je me dan even weten hoe het beviel in een reactie?