Zeilen San Blas: van Panama naar Colombia

Reistips Panama: zeilen langs de San Blas-eilanden

Hi reisgekken! Ein-de-lijk durfde ik het aan: de oversteek maken van Panama naar Colombia op een catamaran. Voor MiddenAmerika.nl ging ik het water op om te zeilen langs de San Blas-eilanden. En zenuwachtig dat ik was op het begin.

Maar eh, waarom zag je daar tegenop dan, hoor ik je denken. Bang aangelegd ben ik inderdaad niet. Ik bedoel, hoe avontuurlijker hoe beter. Toch kwam er bij deze reis één toch wel onhandig obstakeltje kijken: mijn niet al te beste zeebenen. Als ik zeg dat ik KNETTER zeeziek ben, is daar zeg maar niks aan overdreven. Stap met me in een vliegtuig, auto, busje of op een boot, en na drie seconden wens je dat je niet naast me was gaan zitten. Zelfs de trein gaat zo nu en dan mis, vooral de stoptrein. Hart-stik-ke onhandig als reisjournalist. Yes, I knów.

Maar goed. Die oversteek stond al een tijdje op mijn bucketlist. Dus het was wel echt de hoogste tijd inmiddels. Daar ging ik dan, met drie strips met van die Primatour zeeziektepillen in mijn backpack (je kan maar beter goed voorbereid zijn). De eerste paar dagen zo suf als een kanarie. Maar ach, alles went.

En hoewel ik de halve reis stoned was van die tabletten, had ik geen moment willen missen. Want wát een paradijsje ligt daar voor de kust van Panama. Op avontuur op de eilandjes, barbecuen bij de Kuna’s, snorkelen, biertjes drinken op de boot, zeilen op open water, volleyballen en dágen niet douchen. En of ik misselijk werd? Je ziet het in mijn vlog!