Algarve Portugal

Roadtrip Algarve: de mooiste plekken van de Algarve in Portugal

“Raas langs grillige rotsformaties en schilderachtige baaitjes. De Algarve is de Great Ocean Road van Europa.”

In het zuidelijke puntje van Portugal rijzen kalkstenen rotsformaties trots op uit de zee, die goud kleuren in het ondergaande zonlicht. Steken steile, rode kliffen schitterend af tegen de azuurblauwe zee. En verleiden verlaten baaitjes je met hun onberispelijke charme. Wie zegt dat je voor een vette roadtrip eerst minstens acht uur in het vliegtuig moet zitten?

Juist, de Great Ocean Road is dichter bij huis dan je denkt. Een van mijn favoriete kustroutes ligt zonder twijfel gewoon in Europa: de Algarve. Hier verbaas je je over de oneindige schilderachtige baaitjes, smul je van Portugese tapashapjes in kleurrijke steegjes en mediteer je in alle rust op verlaten strandjes verstopt tussen steile kliffen. Klinkt heerlijk toch?

Ontdek de charme van de Algarve zelf

Wil jij weten welke plekken in de Algarve dit gebied zo charmant maken? Lees mijn reisverslag vol tips en persoonlijke ervaringen hieronder en laat je verleiden. Wie weet maak jij binnenkort zelf een roadtrip lang je schitterende stranden van de Algarve in Portugal.

Het startpunt van de Algarve: Lagos

Met zes meiden, zes koffers en een sporttas gepropt in een Renault Scenic genaamd Pãola, begint mijn roadtrip door de Algarve in Lagos. Na zo’n drie uur rijden vanuit Lissabon, komen we dit kustplaatsje binnenrijden. Doordat de navigatie moeite heeft met de locatie van ons appartement, krijgen we meteen een gratis toer door het oude centrum. Drie keer rijden we met een veel te grote auto door de smalle, drukke steegjes van Lagos. En ik zit achter het stuur, bofkont die ik ben.

Door dit avontuur word ik al snel verleid door de charme van Lagos. Hippe surfshops, knusse restaurantjes, behulpzame locals en een relaxte sfeer vergezellen de geplaveide straten, pittoreske kerken, historische pleinen en kleurrijke steegjes. Het centrum van Lagos is werkelijk schitterend.

In de avond is dit oude stadje in de Algarve zelfs nog verleidelijker dan overdag. De smalle steegjes zijn versierd met kleine tafeltjes waaraan mensen zitten te eten. Geroezemoes en drukte vullen de straten. Zelf nemen we ook plaats aan een van die tafeltjes om de Portugese keuken uit te proberen. En die is interessant. Aan de sardientjes ontkom je niet en elk gerecht dat je kan bedenken met bacalhau (gezouten kabeljauw) staat wel op de kaart. Maar de Portugezen houden ook van varkensvlees en zijn kennelijk de grootste rijsteters van Europa.

Het aardappelstrand van Lagos

De volgende ochtend is het veel te heet om rond te banjeren, tijd voor het strand. Na nog geen tien minuten lopen vanaf het centrum staan we al met onze voeten in het zand. Praia de Batata is het dichtstbijzijnde strand en ligt direct achter het niet heel bijzondere Bandeira Fort. Via een ark van rotsen trotseren we dit ‘aardappelstrand’ dat volgens een local bij de kajakverhuur vernoemd is naar de vele aardappelen die hier ooit aanspoelden na een storm.

De gekrormde baai gelegen tussen de steile kliffen van de Algarve is lang niet de mooiste van het gebied, maar wel de enige met een klein restaurantje wat wel fijn is als je er de hele dag bivakkeert. Dit zien de locals ook in, waardoor het er vooral in het weekend aardig druk kan zijn. Als je opzoek bent naar wat meer rust, loop dan een stukje verder.

De indrukwekkende roodoranje kliffen die de kustlijn versieren, brengen ons in de namiddag via een actieve route met grotten en trappen naar Praia dos Estudantes en Praia do Pinhâo, waar de omgeving bijna betoverend is in het goudgele licht van de ondergaande zon. De enorme rotspilaren steken hier schitterend af tegen de blauwe zee. Sommigen zijn zo dicht tegen elkaar gegroeid dat ze een natuurlijke tunnel vormen waar we onderdoor kunnen lopen.

Een uniek stukje Algarve: Ponta da Piedade

Omdat de stranden bij het centrum van Lagos nog maar het beginpunt vormen van de schitterende kustlijn van de Algarve, besluiten we de volgende dag weer een roadtrip te maken. Geïnspireerd door de tips van de surfdude in de surfshop waar ik vanochtend een nieuwe pet heb gekocht, stappen we in bij Pãola – onze enorme grijze bak. Let the adventure begin!

Nog geen tien minuten later komen we al aan bij Praia do Camilo, waar we weer uitstappen. Vooral het uitzicht bovenop de rosten – bij Ponta da Piededa – is waanzinnig. Goudgele zandstenen kliffen, witte stranden en een helderblauwe zee. Zelfs de Twelve Apostles lijken aanwezig. Hallo Great Ocean Road!

Vanaf het uitzichtpunt loopt een smal zandpad dat ons in een klein uurtje via Ponta da Piedade naar de vuurtoren brengt. Dit is een van de meest indrukwekkende stukjes van de Algarve in Portugal. Extreme erosie heeft hier geleid tot enorme rotspilaren, natuurlijk gevormde tunnels en verstopte grotten die schitterend contrasteren met het kalme, turquoise water.

Secret escape naar een verstopt baaitje

Het klinkt haast onmogelijk, maar het mooiste stukje Algarve moet nog komen. Althans, volgens onze surfdude. Dus lopen we verder. De vuurtoren die zich op het meest zuidelijke puntje van Ponta da Piedada bevindt, is toch niet boeiend.

Nog geen tien minuten later komen we aan bij een rotsinkeping die veel weg heeft van de beschrijving van onze surfdude. Als we na een kleine afdaling het touw zien hangen waar hij het over had, weten we zeker dat we goed zitten. Maar wacht even, een touw? Inderdaad, de rotswanden zijn hier zo steil dat je een paar meter moet abseilen. Wat een avontuur!

Als we het strand oplopen, word ik ondanks mijn verwachtingen enorm verrast. De surfdude overdreef niet, Praia do Barranco do Martinho is waanzinnig. Het klein baaitje wordt aan alle kanten omgeven door enorme roodoranje rotswanden die je klein doen voelen. Ze zee klotst verschillende richtingen op en heeft een heerlijke helderblauwe kleur. Op het goudgele zand zitten hooguit vijftien mensen.

Fijn vertoeven, zo’n privéstrand in de Algarve. Wat een rust, je kan er zelfs even mediteren. En de hoge golven die alle richtingen uitkomen, maken het oprecht leuk om te zwemmen. Rond een uurtje of vijf is het alleen wel gedaan, dan komt de zon niet meer boven de rotswanden uit. En meer dan strand en zee is er niet, dus neem niet zoals wij te weinig water mee. Dat is gewoon niet zo handig.

Evenementen in de Algarve

Mijn laatste tip voor de Algarve in Portugal is om de (zomer)evenementen zoveel mogelijk in de gaten te houden. Toen wij aankwamen in Lagos de eerste dag, konden we in de avond meteen aanschuiven bij het Lagos Food Fest. Deze miniversie van de Amsterdamse Rollende Keukens werd voor de tweede keer georganiseerd in dit oude kustplaatsje. Zoals foodtruck fissa’s vaak zijn, was ook dit evenement enorm hip en gezellig. En even een leuke afwisseling met al die stranddagen.