yogaretreat - betaalbare yogaretreats

Op yogaretreat: 6 waanzinnige yogaretreats over de hele wereld die ook nog eens betaalbaar zijn

“Waarom je scheel betalen aan een yogaretreat als er ook geweldige, betaalbare opties zijn?”

Hi yogi’s! Op een van die grijze, natte dagen in februari zag ik een advertentie voor een yogaretreat in Indonesië voorbij komen. Tja, en toen dacht ik: slim, wie wil daar op dit moment nou niet naartoe? Zittend op de bank met de verwarming op standje honderd, kon ik natuurlijk de verleiding niet weerstaan om even een kijkje te nemen. Zo duur? Wat een deceptie!

Jammer genoeg is dit wel vaker het probleem. Je wil een weekje relaxen, je stress kwijtraken of tot jezelf komen. Een yogaretreat is al niet goedkoop, plak daar de woorden detox, yoga en mediteren aan vast en je betaalt de hoofdprijs.

Yogaretreats die wél betaalbaar zijn

Daarom heb ik voor jullie (en mezelf) eens een top 6 samengesteld van yogaretreats waarvoor je niet je hele bankrekening hoeft te plunderen. En die ook nog eens erg geliefd zijn, op een waanzinnige locatie liggen en een fantastisch programma hebben. Ga maar alvast op zoek naar een goedkoop vliegticket!

#1 Haramara Retreat Center in Mexico

Op een heuvel in Suyalita die uitkijkt op de Pacifische kustlijn en het Sierre Madre-gebergte, ligt Haramara Retreat Center dat geheel met de hand is gemaakt. De open yogaruimtes maken het een perfecte plek: tijdens je yogalessen hoor je de zee op het noorden en zie je het regenwoud aan de oostkant. En wat dacht je van de magie als de zon ondergaat?

Haramara heeft zowel een individuele als groepsoptie voor een yogaretreat. Verder organiseren ze onder andere kampvuren op het strand, filmavonden en kooklessen. Maar je kan ook gaan paardrijden of snorkelen in de omgeving, bijvoorbeeld. En het mooie is dat je voor een week zo’n 1200 euro inclusief bijna alles betaalt en het op maar 45 minuten van Puerto Villarta Airport ligt.

Foto credits: Haramara Retreat Center

#2 Blooming Lotus Yoga op Bali

Maar het nog goedkoper, natuurlijk. In hét spirituele en culturele hart van Bali vind je zoveel yogaretreats dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar Blooming Lotus Yoga Studio is toch wel een van de echte pareltjes in Ubud.

Dagelijkse meditatielessen, vinyasa flows, een workshop in de yogi levensstijl en een kijkje in de Balinese cultuur. Dit yogaretreat gaat echt om yoga. En het fijne is dat je ook als beginner hier helemaal goed zit. Wat het kost? Je verblijft hier al vanaf 100 dollar per dag. Winnen!

Fotocredits: Blooming Lotus Yoga

#3 Eco Logic Yoga Retreat in Thailand

Ook nog een beetje vrijwilligerswerk doen? Midden in de bergen van het noordwesten van Thailand (in Paksong) ligt het Eco Logic Voluntoursim & Yoga Retreat. Alleen de ligging is al betoverend: regenwouden, watervallen en hotsprings vergezellen dit relaxte yogaretreat.

Wat deze plek extra bijzonder maakt, is dat je naast je yogalessen ook de lokale bevolking kan helpen met verschillende projecten, zoals tuinieren. Ook leuk is dat je een kookcursus en Thaise taalles kan volgen. En dit allemaal vanaf maar 35 euro per nacht!

Fotocredits: Eco Logic Voluntourism & Yoga Retreat

#4 Sun Lotus yogaretreat in Canada

Een magische tuin voor yoga? Je vindt het in Cowichan Valley op Vancouver Island, Canada. Hier mediteer je onder een gigantische esdoorn, voel je de wind door je haren blazen tijdens je yogales en eet je biologische chocolade. Welkom in Sun Lotus!

Ben jij een natuurfreak? Dan zit je in dit yogaretreat helemaal op je plek. Naast je yogalessen in de tuin leer je ook over planten en hun helende werking op de biologische boerderij. Maar er is ook ruimte voor fun. Zo is tuben op de nabijgelegen rivier ook een optie. En je betaalt hier zo’n 100 euro per dag, afhankelijk van je pakket.

Fotocredits: Sun Lotus

#5 Rishikesh Yogpeeth in India

Hét spirituele yogaland mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst: India. Gelegen in de eeuwenoude yogahub Rishikesh kijk je in Rishikesh Yogpeeth uit over de Himalaya’s.

Bijzonder aan dit yogaretreat is dat je een complete introductie krijgt in de traditionele yogabeoefening om uiteindelijk zelfverwerkelijking te kunnen bereiken. Zowel voor de beginners als ervaren yogi’s onder ons interessant.

Naast het yoga-aanbod, krijg je ook meditatielessen, een tour door de Himalaya’s, les in de yogafilosofie en heerlijke verse maaltijden. Voor zo’n 55 euro per dag zit dit allemaal in je pakket en betaal je niks extra. Hoe fijn is dat!

Fotocredits: Rishikesh Yogpeeth

#6 Pleasant Valley Yoga in Californië

Liever naar de states? In de bergen van Noord-Californië ligt een gevarieerd yogaretreat. Bij Pleasant Valley Yoga kan je kiezen voor een intensieve yogaweek, maar ook voor een ervaring in stilte.

Vanaf zo’n 370 euro heb je hier een vijfdaags yogaretreat. Daarbij zitten de yogalessen, groepsmeditatiesessie, kirtan (devotionele zang) en verse maaltijden inbegrepen. Maar bijvoorbeeld ook hikes naar de Yoba River met schitterend uitzicht op de groene heuvels en watervallen.

Fotocredits: Pleasant Valley Yoga

#7 Sivananda yogaretreat in de Bahamas

Voor de beachyogalovers onder ons is Sivananda in de Bahamas een must. Want inderdaad, hier vind je parelwitte stranden en heel veel yoga. Van een tent of hut tot een suite met zeezicht, jij bepaalt hoeveel luxe je wil en hoeveel je betaalt. Prijzen beginnen bij zo’n 65 euro per dag in dit yogaretreat.

Gezonde maaltijden, yogalessen, meditatiesessies, groepsbesprekingen en workshops over yoga, gezondheid en spirituele inspiratie krijg je er allemaal bij. Ook zijn er veel verschillende retreatopties. Je bepaalt dus helemaal zelf in welke yogastijl je je verdiept en voor welk budget. Heerlijk!

Fotocredits: Sivananda

Meer inspiratie over yoga en gezond leven nodig? Check mijn artikel over Happy Yoga Food en yoga-oefeningen voor een betere nachtrust!