7 tips voor het doen van yoga op reis

7 tips voor het doen van yoga op reis

Hi yogi’s en reisgekken! De afgelopen jaren heb ik behoorlijk wat reizen gemaakt. En hoewel yoga een grote passie van me is, vind ik het niet altijd even makkelijk om tijdens het reizen aan yoga te doen. Of ik nou een volgeboekte persreis maak, ga backpacken of er tussenuit knijp voor een citytrip, op de een of andere manier is er altijd zo weinig tijd voor het doen van yoga op reis.

En dat vind ik niet zo gek. Want ik wil zoveel dingen ontdekken als ik aan de andere kant van de wereld zit. Ik bedoel hallo, het is niet alsof ik volgende week even terugga. Dus vooral als ik niet veel tijd heb, kies ik vaak voor een nieuw avontuur in plaats van een yogalesje tijdens mijn reis. Een paar dagen later begint er dan toch iets te knagen.

Met deze tips doe ook jij yoga op reis

Om tijdens het reizen wel aan yoga toe te komen, heb ik yoga steeds meer in mijn reisschema opgenomen. De ene keer met meer succes dan de andere. En omdat ik me kan voorstellen dat meer yogi’s het weleens lastig vinden om op reis aan de yoga te gaan, heb ik mijn ervaringen vertaald in zeven tips voor het doen van yoga op reis. Zo vind ook jij hopelijk meer ruimte voor yoga tussen je drukke reisplannen door.

#1 Een goede voorbereiding is het halve werk

Het klinkt cliché, ik weet het. Maar naar een yogalesje gaan met alleen maar spijkerbroeken in je koffer, is toch niet zo comfortabel. Houd bij het pakken dus ook rekening met yoga tijdens je reis. Ga je naar een warm land? Neem dan een luchtige yogalegging mee of een kort, rekbaar broekje. Zoek je juist de sneeuw op? Stop een warme trui in je koffer, waarin je vooral lekker kan bewegen.

Daarnaast is het handig om alvast wat vooronderzoek te doen over de yogamogelijkheden in de stad of het land waar je naartoe gaat. Toch zonde als je op reis een halve ochtend kwijt bent aan het vinden van een yogaklasje, terwijl je thuis al had kunnen uitvinden dat de scholen op zondag dicht zitten. In de ene stad heb je simpelweg meer opties hebben dan in de andere. En als je dit enigszins van te voren opzoekt, weet je meteen op welke plek je tijdens je rondreis aan de yoga kan gaan.

#2 Wat? Bestaat er een opvouwbare yogamat?

Een opvouwbare yogamat, is dát even handig. Ja mede (reis)yogi’s, de yogamat voor op reis bestaat! Hij is klein, hij is dun en hij past in je koffer of backpack. Hoewel je bij veel yogascholen gratis een matje mag gebruiken, is de opvouwbare yogamat erg handig als je een keer in je hotelkamer of buiten de deur aan de yoga wil tijdens je reis. Want waarom niet op het strand een yogasessie inplannen als je toch op een tropisch eiland zit?

#3 Vraag en probeer

Als je dan eenmaal goed voorbereid aangekomen bent op je bestemming, raad ik je aan om bij de receptie van je hotel te vragen naar de mogelijkheden. Je vooronderzoek kan nog zo goed zijn, locals weten altijd meer. Misschien is er wel een yogaklasje in een park, waar je nog niks van wist. Zit er toch een betere yogaschool dichterbij. Of biedt je hotel toevallig gratis yogalessen aan.

Nadat je een yogaklasje hebt uitgezocht, is het belangrijk om open te staan voor nieuwe stijlen. Yogascholen in andere landen kunnen door culturele verschillen andere lessen geven dan dat je gewend bent. Ik vind dit persoonlijk altijd een fantastische ervaring, maar er zijn ook yogi’s die teleurgesteld zijn achteraf. Houd van te voren rekening mee met eventuele verschillen en omarm nieuwe yogastijlen. Wie weet word je nog blij verrast.

#4 Ga naar buiten

Lekker weer, spectaculaire uitzichten, tropische eilanden. Niet altijd heb je zin om jezelf naar binnen te verplaatsen voor een klasje yoga tijdens je reis. En dat is logisch. Dus blijft gewoon buiten! Neem je opvouwbare yogamat mee naar dat parelwitte strand. Mediteer wat tijdens die hike door de bergen. Of zoek een rustig plekje op in dat nationale park.

Niet zo goed in zelf aan de yoga gaan tijdens je reis? Of geen zin in die mensen die je aanstaren? Vraag dan eens rond naar yogalessen in de buitenlucht. Vooral in en rondom steden wordt er vaak wel yoga op het strand, in het park of zelfs op een dakterras gegeven.

#5 De ochtend is je beste vriend

Ik snap dat dit een tikkeltje vreemd overkomt van een anti-ochtendmens als ik, maar geloof me: de ochtend is je beste vriend als je yoga op reis wil doen. In de loop van de dag komen er vaak spontane dingen op je pad. Zo wil je nog even naar dat uitzichtpunt hiken, genieten van de zon op een terrasje, een wijntje drinken tijdens zonsondergang en ga zo maar door. Guess what? Geen tijd meer voor yoga. Was je nou je dag maar begonnen met een yogaklasje.

#6 Een mini-practise is ook een practise

Soms heb je de hele reis lang gewoon echt geen tijd om negentig minuten lang in een yogaklasje te zitten. Dit was zelfs een van mijn grootste struggles aan het begin. Gaandeweg heb ik geleerd dat dat ook helemaal niet altijd hoeft. Een mini-practise is ook een practise.

Zo doe ik nu op reis vaak aan yoga tussendoor. Gewoon eventjes een kwartiertje wat yoga-oefeningen die mijn lichaam een gezonde rek geven. Ik ben er zelfs zo enthousiast over dat ik er een aantal artikelen over heb geschreven. Denk bijvoorbeeld aan yoga-oefeningen die je soepel houden tijdens je roadtrip. Yoga-houdingen die je in je bed kan doen voordat je gaat slapen. Yoga op het strand. Yoga in het water. Of simpele yoga-oefeningen die je eigenlijk altijd en overal kan doen, zoals op het vliegveld of in het park. Mogelijkheden genoeg!

#7 Als je er maar van geniet

Last but not least: laat het doen van yoga op reis geen verplichting worden. Want dan gaat het je al snel tegenwerken. Even geen zin? Morgen weer een dag. Even geen tijd? Laat het lekker gaan. Het állerbelangrijkst is dat je geniet van je yogasessie. Dat het je energie geeft. Stress vermindert. En dat je er rustig van wordt. Want daarom doen we het ook toch?

Waag jij je aan de yoga op reis?

Nu ben ik natuurlijk rázend benieuwd of jij weleens yoga doet tijdens het reizen en welke obstakels jij meemaakt. Of dat je je er na het lezen van mijn artikel aan gaat wagen en of je wat hebt aan mijn tips. Laat je het me weten in een reactie?

Meer inspiratie nodig voor het doen van yoga op reis? Lees mijn artikel over waarom yoga en reizen zo goed samen gaan.