Dagelijkse-yogaposes

8 dagelijkse yogaposes die ook nog eens makkelijk zijn

Hi yogi’s en reisgekken! Ik heb leuk nieuws: ik mocht een artikel vol dagelijkse yogaposes schrijven voor een gezondheidsmagazine. En dat betekent de állereerste publicatie voor mijn blog. Hoe tof is dat?!

Kennen jullie het blad Healthy? Je koopt het onder andere bij de Holland & Barret (de voormalige Tuinen) en staat vol tips over gezond eten, leven en sporten. Voor het Nederlandse oktobernummer vroegen ze mij een yoga-artikel te schrijven. En dat deed ik.

Ik besloot een lijst te maken van acht makkelijke, dagelijkse yogaposes die je elke dag kan doen om je lichaam gezond en fit te houden. Hieronder lees je het. Benieuwd naar hoe het artikel in de Nederlandse Healthy verscheen? Bekijk dan deze PDF.

Met deze 8 dagelijkse yogaposes voor onderweg blijf je gezond

Een lange autorit naar je werk, op vakantie met de caravan naar Zuid-Frankrijk of een vliegtocht helemaal naar Amerika. We reizen er wat af met zijn allen. Alsof we nog niet genoeg op onze kont zitten. Comfortabel voor je lichaam is het in ieder geval niet. Urenlang knel zitten in dezelfde houding, daar worden je spieren écht niet blij van.

Aan de duur van die autorit kun je niets veranderen, helaas. Maar aan de manier waarop je met je lichaam omgaat tijdens de reis wel. Hoe? Met wat dagelijkse yogaposes die je geest ontspannen en je lichaam gezond houden tijdens je reis. En die bovendien super toegankelijk zijn. Want yoga hoeft echt niet ingewikkeld te zijn en kan eigenlijk bijna overal.

Voordat je weggaat

Als je een lange reis voor de boeg hebt, kunnen je spieren goed in de knoop komen te zitten door een oncomfortabele houding. Door alvast wat energie te laten stromen met wat yoga-oefeningen voordat je weggaat, verklein je de kans dat alles vastzit als je aankomt.

#1 Cat-Cow stretch

Een goede en eenvoudige manier om je lichaam op te warmen is met een aantal cat-cows. Bij deze yogaoefening begin je in table­-tophouding: je knieën recht onder je heupen en je handen in lijn met je schouders. Maak je rug afwisselend hol en bol, waardoor je wervelspieren loskomen. Strek je nek en romp zodat je ruggengraat wordt gemasseerd. Je doet heel makkelijk wat cat-­cows in de keuken voordat je weggaat.

Onderweg

Ben je lang onderweg met de auto? Dan las je vast tussendoor een koffiepauze in. En laat dit nou het perfecte moment zijn om eventjes je lichaam te stretchen met wat dagelijkse yogaposes. Vooral je heupen en rug worden namelijk snel stijf. En je benen hebben al helemaal wat rek nodig.

#2 Trikonasana

Trikonasana is een goede manier om heupen, benen, liezen en zij te stretchen. En het mooie is dat je gewoon kan blijven staan. Zet op je uitademing je rechtervoet naar voren en draai je linkervoet negentig graden. Open je armen wijd naast je lichaam. Strek op je volgende uitademing je lichaam helemaal uit opzij. Reik dan je rechterhand naar je scheen en je linkerhand de lucht in, terwijl je je linkerheup naar voren brengt.

#3 Staande hoek

Nu je heupen zijn gestrekt, is je rug aan de beurt. De staande hoek is een fijne yogapose om je ruggengraat te rekken, maar neemt ook meteen de benen mee. Met je benen wijd en je tenen iets naar binnen, buig je op je uitademing met een rechte rug naar voren. Til je zitbotjes goed omhoog. Strek je armen over je rug naar voren, met je handen ineen. Wil je meer uitdaging? Probeer met je hoofd de grond te raken.

Als je aankomt

Als je na een lange reis dan eenmaal aankomt op je werk of vakantiebestemming, heb je weer een hele tijd stilgezeten. Geef je rug en heupen daarom nog wat aandacht de volgende drie dagelijkse yogaposes. Omdat je nu niet meer vastzit aan een parkeerplaats of vliegtuig, kan je er lekker bij gaan liggen.

#4 Brughouding

Door je heupen twintig keer op en neer te tillen in de brughouding, ontspant je onderrug en krijgen je benen weer energie. Bovendien kalmeert deze oefening je hersenen. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen, je hielen op heupbreedte en zo dicht mogelijk bij je handen. Til je heupen op en wandel je schouderbladen naar elkaar, terwijl je je handen in elkaar gevouwen onder je heupen legt. Juist meer energie nodig? Ga dan in de wielhouding staan, ook wel opwaartse boog genoemd. Voor meer uitdaging steek je een been recht omhoog, zoals op de foto.

#5 Oog van de naaldhouding

Na je rug verdienen je heupen weer wat aandacht. Een goede yogahouding om je heupen mee te openen na een lange dag zitten, is de oog van de naaldhouding. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen. Leg je rechterbeen iets boven je enkel op je linkerknie, die je naar je borst trekt. Houd de achterkant van je linkerbovenbeen vast, terwijl je je onderrug op de grond houdt en je schouderbladen naar beneden drukt. Wissel van kant.

#6 Zittende twist

Kan jij op reis altijd moeilijk naar de wc? Je darmen pesten er soms wat op los. Geef ze daarom eens een goede boost! Twistbewegingen zijn daar bijvoorbeeld goed voor. En de zittende variant is makkelijk om mee te beginnen. Ga in kleermakers­ zit zitten en draai op je uitademing je lichaam naar je rechterbeen. Druk je rechterhand op de vloer achter je en leg je linkerarm op je rechterbeen. Recht je rug en duw je schouders omlaag. Houd dit dertig seconden vol, lift iets meer op de inademing en draai meer op de uitademing.

Om goed te slapen

Of je nou last hebt van een jetlag, slecht slaapt in vreemde bedden of gewoon te veel aan je hoofd hebt, iedereen slaapt weleens slecht thuis of op reis. Gelukkig zijn er een aantal dagelijkse yogaposes die je hoofd rustig maken, waardoor je beter in slaap komt.

#7 Gebroken kaars

Een kwartiertje in de gebroken kaars, met je benen uitgestrekt boven je heupen, kalmeert je geest. Dit is ook een goede manier om rugklachten, vermoeide benen of voeten te verlichten. Perfect na een zware reisdag. Ben je niet zo flexibel? Leg dan een kussen onder je onderrug voor meer steun.

#8 Liggende vlinder

Last van een jetlag? Relax dan in de liggende vlinder. Ga op je rug liggen met je voetzolen tegen elkaar. Leg je armen naast je neer met je handpalmen omhoog. Blijf in het begin een minuut zo liggen, bouw op naar tien. Deze yogapositie helpt je ontspannen en je hoofd leegmaken. Slaap lekker!

Meer tips voor het doen van yoga onderweg nodig? Ik heb meer yoga-oefeningen voor tijdens een roadtrip voor je. Of bekijk yoga-oefeningen waarvan je beter gaat slapen.