Yoga en reizen: Prambanan Indonesië

7 redenen waarom yoga je wereldtrip kan verrijken

“Geef jezelf een beetje zen en verminder slapeloze nachten, stijve spieren en stressvolle situaties.”

Leuk hoor zo’n blog over yoga en reizen, maar hoe zit dat nou precies met yoga doen tijdens je reis? Waarom zou je daar je kostbare tijd aan besteden? Oftewel, wat heb je er nou aan? Voor mij zijn de antwoorden op deze vragen meer dan duidelijk, daarom begon ik deze blog natuurlijk ook. Maar ik kan me voorstellen dat jij wel een paar vraagtekens hebt. Of niet meteen denkt aan een yogasessie als je op reis bent.

Denk eens terug aan je laatste reis. We onthouden (en gelukkig doen we dat) vaak alleen de leukste momenten. Maar zo’n trip rondom de wereld kan best stressvolle situaties veroorzaken, slapeloze nachten door je jetlag of stijve spieren van al dat zitten. En juist hier kan yoga enorm helpen, bijvoorbeeld.

Als reizende yogi wil ik de reisfanaten en yogalovers onder ons natuurlijk graag inspireren met het doen van yoga, vooral als je op reis. Daarom heb ik een lucky number seven aan redenen op een rijtje gezet waarom bepaalde yoga-oefeningen meer uit jezelf en uit je reis kunnen halen. Geef het eens een kans zou ik zeggen, wie weet word je blij verrast.

#1 Eindelijk eens echt genieten

Het komt je vast bekend voor. Je bent op reis en verliest je in alle enthousiasme al snel in wat er allemaal nog op de planning staat. Die vette helikoptervlucht morgen en die waanzinnige hike volgende week, je kan niet wachten. Daardoor vergeet je af en toe te genieten van het moment zelf. En die camera die continue aanstaat helpt ook niet mee. Zelf was ik hier een extreem voorbeeld van.

Yoga heeft mij enorm geholpen om te denken in het nu. Bij een goede yogasessie probeer je niet met je gedachten in je hoofd te zitten, maar in je lichaam. Zo leer je je aandacht volledig te vestigen op je yoga-oefeningen, op het moment zelf dus. En dat is precies wat je wil op reis, genieten van waar je bent. Want het draait toch ook helemaal niet om wat je allemaal hebt gezien of nog gaat bezoeken?

#2 Altijd een pleister op al je wonden

We kennen ze allemaal, die stressvolle momenten tijdens je reis. Je hebt geen cash meer en op de plek waar je voorlopig zit is nergens een pinautomaat te bekennen, de trein die je moet nemen is de komende drie dagen volgeboekt terwijl je nog maar een week hebt of je reismaatje komt niet opdagen waardoor je die hike alleen moet doen. Het is mij allemaal al overkomen.

Hier kan yoga je wonden helen door je geest te helpen te ontspannen. Yoga leert je mindful omgaan met onverwachte momenten, waardoor je minder snel in de stress schiet. Je leert het naast je neer leggen (als je daar niet zo goed in bent) en er op dat moment het beste van te maken, zodat je toch nog kan genieten. Want dan boek je toch gewoon een trein ergens anders heen? En alleen kan die hike toch ook leuk zijn? Omarm het avontuur!

#3 Weg met die jetlag

Lange uren in het vliegtuig en grote tijdsverschillen zorgen ervoor dat je niet topfit aankomt aan de andere kant van de wereld. Jammer, want het avontuur moet dan nog beginnen. Zelf vloog ik vorig jaar bijvoorbeeld van Brisbane naar Amsterdam om de volgende dag weer in het vliegtuig te stappen naar Los Angelos (heel omslachtig, I know). Geen pretje voor mijn nachtrust kan ik je vertellen.

Gelukkig zijn er yoga-oefeningen die je helpen om beter te slapen. Zo wakkert een gefocuste ademhaling je slaap aan en helpen poses op je rug en met je benen in de lucht je ontspannen. Mijn favoriet is de reclining butterfy, waarbij je op je rug ligt en je voetzolen tegen elkaar brengt zodat je knieën openvallen. Slaap lekker!

#4 Je lichaam blijft gezond (en blij)

Naast een jetlag, veroorzaken die lange reisuren ook vaak stijve spieren. Van uren achter elkaar in dezelfde houding zitten, wordt je lichaam niet echt blij. Door voor of tijdens je reis yoga te doen (en dan vooral lekker veel te stretchen), blijf je de bloedsomloop stimuleren.

De welbekende Downward Dog geeft je lichaam een totale stretch, maar je kan de aandacht ook richten op specifieke lichaamsdelen. Zo stretch je met de Upward Dog je rug, opent de Pigeon Pose je heupen en focust de Triangle Pose zich op je benen, liezen en de zijkant van je romp. Rek je spieren fit zou ik zeggen!

#5 Yoga kan OVERAL en je hebt er NIETS voor nodig

Voel je stress, ben je gespannen of even eenzaam? Zoek een ontspannen spot uit en relax in een aantal yogahoudingen. Als je dat fijn vindt kun je een deken of yogamat meenemen om op te zitten, maar dat is niet noodzakelijk. Je hebt eigenlijk alleen jezelf nodig. Perfect voor op reis!

#6 No worries, just chill

Alleen reizen, het kan best spannend zijn. Helemaal op jezelf aangewezen in een onbekende omgeving. En dan moet je ook nog aan de slag om nieuwe mensen te ontmoeten. De eerste keer dat ik in m’n eentje de wereld rond ging, vond ik dit een behoorlijke uitdaging. En zelfs nu – na tientallen verre trips – ben ik de eerste dag nog een beetje zenuwachtig.

Yoga gaat dat nerveuze gevoel natuurlijk niet meteen bij je wegnemen, maar er zijn oefeningen die je angstige spanningen verminderen. Een welbekende vorm is meditatie. Als je hier wat minder bekend mee bent, helpen ademhalingsoefeningen je ook rust vinden. Of probeer eens te relaxen in childpose, liggende twist of savana als je veel van dit soort stress ervaart. En probeer dat ontspannen gevoel vervolgens terug te halen als je er weer eens alleen voor staat.

#7 Yoga verdiept je ervaring!

Deze laatste reden is eigenlijk een conclusie uit al het vorige. Als je minder bezig bent met stressen om situaties die anders gaan dan gepland of bang zijn om je alleen te voelen, heb je meer ruimte voor nieuwe avonturen. Als je je dan ook nog eens fit voelt, kan je jezelf hier vol ingooien. En op die manier maak je gelijk nieuwe vrienden.

Ik pretendeer niet dat je elke dag als een gek moet gaan yogaën als je op reis bent, dat doe ik zelf ook niet. Maar ik geloof wel dat het je kan helpen in bovengenoemde situaties, omdat je even uit je drukke en soms warrige hoofd stapt. Leg al die gedachten even naast je neer en geniet van het moment. Want hallo, je bent de wereld aan het ontdekken!