Happy Yoga food

Happy Yoga Food: 10 keer eten waar je blij van wordt

“Verwen jezelf op een grijze dag met eten dat je gelukshormoon helpt verhogen en eet je blij!”

Hi yogi’s en reisgekken (en misschien wel foodies dit keer)! Oh oh, de herfst is weer begonnen. Hallo grijze lucht, motregen en beginnende kou. Het is by far mijn minst favoriete seizoen. Geen terrasjes meer of met de sneltrein naar Zandvoort. Niet meer met een bootje dobberen in de gracht of yogasessies op mijn dak. Bah, wat heb ik er weinig zin in na de zomer.

Jezelf opfleuren, dat is wel fijn in de herfst. Oké oké, de gekleurde blaadjes aan de bomen maken het buiten nog best gezellig. Maar de tijd van kastanjes zoeken en poffen op de kachel ben ik toch wel echt voorbij. Dus ging ik op zoek naar nieuwe inspiratie. En toen stuitte ik op iets wat ik maar Happy Yoga Food noem: eten waar je blij van wordt. Om die euforische gevoelens na de yogales te versterken. Doei herfstdip!

Zelf maak ik het liefst een power ontbijt met Griekse yoghurt, biologische muesli, amandelen, vers fruit en kokossnippers. Geluk in een kommetje! En van een stuk pure chocolade bij de koffie word ik ook altijd erg blij. Benieuwd naar de rest? Hieronder lees je wat je kan eten om je gelukshormoon een boost te geven.

#1 Cashewnoten & amandelen

Dat noten een bron van gezonde vetten en voedingsstoffen zijn, is al zo vaak aangetoond. De vegetariërs onder ons eten deze boomvruchten niet voor niets als vleesvervangers. Maar welke noten kan je dan het beste eten?

Noten bevatten over het algemeen veel omega 3, onverzadigde vetzuren waar je blij van wordt. Vooral cashewnoten en amandelen zitten boordevol magnesium en trypofaan. Deze stoffen helpen bij het aanmaken van serotonine in de hersenen. En precies dit middeltje zorg voor een extra dosis geluk.

#2 Bananen

Je hebt vast wel eens gehoord dat je bij een flinke dip bananen moet eten. Bananen zijn – net als cashewnoten en amandelen – een bron van trypofaan, het aminozuur dat serotonine in de hersenen helpt creëren. Daarnaast bevatten bananen vitamine B6 die helpt je bloedsuikerspiegel gelijk te houden, wat weer helpt stemmingswisselingen te verkleinen. Dus ja, lekker bananen eten als je een dipje hebt!

#3 Lekker tropisch: kokosnoot

Wat worden we altijd blij van zo’n verse kokosnoot op een paradijselijk eiland. Oké, de setting draagt hier natuurlijk wel een beetje aan bij. Maar deze tropische vrucht zit ook vol met triglyceriden, speciale vetten die je hersenen een gezonde boost geven en je humeur verbeteren. Winnen! Maar juich niet te vroeg, want helaas is de melk uit deze vrucht niet zo goed voor je. Eet dus alleen het ongezoete kokosschaafsel.

#4 Biologische Griekse yoghurt

Ontbijt je met yoghurt? Haal voortaan de Griekse variant maar in huis. Dit zuivelmiddel bevat namelijk het meeste calcium, een mineraal dat het gebruik van het aminozuur trypofaan bevordert, wat weer serotonine helpt aanmaken. Ga wel voor de biologische variant, in andere Griekse yoghurt zit vaak veel suiker.

Omdat de meeste trypofaan de hersenen alleen bereikt met koolhydraten, is het lekker om wat biologische muesli bij je Griekse yoghurt te gooien. Voeg er nog wat amandelen, bananen en kokossnippers bij, en je loopt vroeg in de ochtend fluitend de deur uit.

#5 Spinazie

Dat een goed bord spinazie een ijzerbommetje is, weten we allemaal. Maar spinazie bevat ook – net als veel andere groene groenten – een grote hoeveelheid vitamine C en magnesium. En deze stoffen helpen trypofaan om te zetten in serotonine. Word je er mooi vitaal én blij van, winnen!

#6 Zalm

Geen inspiratie voor je avondeten? Bak een zalmpje bij je spinazie. Niet alleen een heerlijke smaakcombinatie, maar ook een perfect geluksmaaltje. Zalm is namelijk een vette vissoort waar veel omega 3 vetzuren in zitten. En daar word je blij van!

#7 Yoga food: vijgen

Goed nieuws foodies: vijgen helpen bij het verhogen van het gelukshormoon serotonine. Het zijn echte vitaminebommetjes met veel mineralen. Vooral vitamine B6 en magnesium zijn in overvloed aanwezig, en die stoffen helpen je bij een dipje. Lekker blijven eten dus die vijgen. Houd je wel een beetje in bij de gedroogde variant, die bevat veel suiker.

#8 Eieren

Lange tijd werd er beweerd dat te veel eieren niet goed zouden zijn voor je cholesterol. Sinds dit is ontkracht kunnen we lekker elke dag een eitje eten. Want naast dat eieren een belangrijke bron van eiwitten zijn, bevatten ze vitamine B12 en omega 3 vetzuren, beiden van invloed op een goede stemming. En je krijgt er ook nog eens energie van!

#9 Superfood: macawortel

Zin in een gezond tussendoortje? Probeer eens wat macawortel. Misschien een gehypte superfood inmiddels, maar wel rijk aan vitamine B1 en B2. En juist die vitamines moeten vaak aangevuld worden bij depressieve klachten. Daarbij is deze groente lekker zoet, ideaal voor een gezonde smoothie!

#10 Pure chocolade

Natuurlijk bewaar ik de beste voor het laatste: het wondermiddeltje dat chocolade heet. Wat een fijne werking heeft deze zoete snack als we op een sombere dag met een kop thee op de bank zitten of onze maandelijkse vrouwelijke periode hebben. Dit komt doordat rauwe chocolade endorfine losmaakt. Je weet wel, dat stofje waar je blij van wordt.

Helaas zit er voor de melketers wel een nadeel aan: suikers nemen dit positieve gevoel weer weg. Dus als je echt dat opwekkende gevoel wil ervaren, moet je toch de pure variant leren waarderen. Het liefst een reep met een cacaopercentage van tachtig procent of hoger. Misschien even doorbijten in het begin, maar oh zo lekker in the end!

Wil je nog blijer worden? Probeer eens de yoga hoofdstand of een yogalesje op het strand!