Aquayoga, yoga-oefeningen

AquaYoga: 6x waarom yoga in het water meer voordelen heeft dan je verwacht

“Adem in en zinken maar, nu is er aquayoga. Ga maar alvast aan je longinhoud werken!”

Hi yogi’s! De ene na de andere yogatrend lijkt de grond uit te schieten. Bieryoga, ijsyoga en heliyoga. Zelfs Harry Potter yoga is een ding nu. En ja, het kan nog steeds gekker. Blijkbaar. Want ik ben er weer een tegengekomen: aquayoga.

Eigenlijk bestaat deze yogavorm al wat langer, maar dat maakt haar niet minder interessant. Toen ik aquayoga tegenkwam, werd ik vooral geïntrigeerd door het volgende: je ademhaling is alles bij yoga, hoe ga je die in vredesnaam in controle houden als je met je hoofd onder water hangt? Dus ben ik eens het een en ander voor jullie (en mezelf) gaan uitzoeken.

Wat heb je nou precies aan aquayoga?

Het klinkt niet heel comfortabel om zo zonder zuurstof aan je yoga-oefeningen te werken. Maar aquayoga draait niet alleen om naar de bodem zinken, natuurlijk. Drijven hoort er ook bij. En het grote voordeel van in het water zijn is dat je gewichtloos bent. Een leuke nieuwe uitdaging voor je balans. Benieuwd naar de andere winpunten? Keep on reading!

#1 Doei angst

Altijd al eens een handstand willen proberen, maar bang dat je armen het niet houden en je omvalt? Dit is je kans! Je yoga-oefeningen in het water doen, geeft je dé mogelijkheid om eindelijk die moeilijke poses eens te proberen die al zo lang op je lijstje staan. En zonder de angst om te vallen. Je moet alleen even je adem inhouden. Maar hé, is dat mooi weer een nieuwe uitdaging!

#2 Hoi flexibiliteit

Doordat je lichaam voor zo’n tachtig procent gewichtloos is als je jezelf onderdompelt, worden bepaalde rekoefeningen makkelijker. De zwaartekrachtloze sensatie van aquayoga kan namelijk je flexibiliteit vergroten en je stretches verdiepen. Is dat even mooi meegenomen!

#3 Minder stress voor je lichaam

Geen angst hebben en flexibeler dan ooit zijn is natuurlijk al awesome. Maar wist je dat water je lichaam ook nog eens ontstresst? Al jarenlang speelt water een belangrijke rol in de fysiotherapie, het herstel van spieren en verminderen van pijn. Want inderdaad, water verkleint stress op de botten en weefsels en stimuleert de bloedsomloop. Zo kalmeer je je lichaam, fijn!

#4 Lekker toegankelijk

Waar ingewikkelde yoga-oefeningen je zo nu en dan kunnen afschrikken om op de yogamat te gaan staan, opent aquayoga verschillende deuren. Yoga in het water zorgt voor een minder grote last op je spieren, meer flexibiliteit en minder angst. Daardoor is wateryoga toegankelijk voor alle leeftijden, lichaamstypen en -gewichten. Toch maar eens aan de yoga dan!

#5 Voel je een superyogi

Opeens kan je een handstand, halve maan of warrior III. Hoi superyogi! Yoga in het water geeft je zelfvertrouwen een boost. Als je die moeilijke poses in het water een aantal keer perfect hebt gedaan, ben je misschien wel zelfverzekerd genoeg om ze op de mat te proberen. Ben je mooi weer een stapje vooruit gegaan.

#6 Makkelijke vorm van yoga tijdens reizen

Last but not least: hoe makkelijk is wateryoga op reis? Er is altijd wel een zwembad, meertje of zee in de buurt (hoewel de stroming in de zee wel een iets te grote uitdaging kan vormen). En je hoeft alleen maar je zwemspullen en een handdoek mee te nemen. Heb je er weer een reden bij om yoga tijdens het reizen te doen.

Welke yoga-oefeningen doe je in het water?

Om je een beetje opweg te helpen, heb ik een paar yoga-oefeningen voor je uitgezocht die je eens kan proberen in het water.

Handstand

Ja, die zat eraan te komen natuurlijk. Typisch zo’n yoga-oefening die makkelijker wordt in het water. Begin in schouderdiep water. Zwem naar de bodem, zet je handen op de grond en duw je voeten naar boven. Als je gewichtloos bent, is het vaak makkelijker om de correcte houding te vinden. Naarmate je zekerder wordt van jezelf, kan je steeds in ondieper water oefenen.

Half moon pose

Nog zo’n lastig, vooral voor je balans. Deze yogapose kan je het beste proberen in taillediep water. Ga in trikonasana staan (buig met gespreide, gestrekte benen je bovenlichaam opzij en reik je ene hand richting de grond en je andere de lucht in). Zet je hand op de grond onder je schouder en gooi je been omhoog op heuphoogte. Verplaats je focus naar je hand die de lucht in reikt. Wedden dat je makkelijker blijft staan?

Savasana

Om af te sluiten even een relaxte yoga-oefening: savasana. Dit is de ultieme vorm van overgave en ontspanning. Ga op een rustig plek achterover liggen met een noodle onder je knieën en onder je armen en bovenrug. Sluit je ogen en voel het water je dragen. Wie een beetje meer uitdaging wil, haalt de noodles weg. Blijf je drijven?

Lijkt jou het wat? Probeer aquayoga eens uit de volgende keer dat je gaat zwemmen zou ik zeggen. En laat je me dan weten wat je ervan vindt?

Nog meer yoga-inspiratie nodig? Check mijn artikelen over beach yoga en slaapyoga!